Családi vállalkozásunk gyökere 1981­re nyúlik vissza, amikor az első szarvasmarhákat megvásároltam. Két vemhes üszővel kezdődött minden, majd a hozzávásárolt, és a szaporulatbólszármazott állatállomány adta azt az alapot, mely a munkám során elindított a tejtermelés irányába.


A rendszerváltás után a Termelő Szövetkezet, ahol addig főállásban dolgoztam jogutód nélkül megszűnt, és döntenem kellett, hogy miként folytassam tovább tevékenységemet. Az egyéni vállalkozás mellett döntöttem, mely a mai napig ebben a konstrukcióban működik. Akkoriban a továbbfejlődéshez nem voltak meg a megfelelő körülmények, nem volt villanyáram, műút, gazdasági épületek, kézzel kellett a fejést végezni, és a kifejt tej kezelése, hűtése és szállítása komoly kihívások elé állított. Ekkoriban nyílt lehetőségem egy Fülöpjakab közeli felszámolt elhagyatott szarvasmarha telep megvásárlására.

A meglévő infrastruktúrák felújítása, rendbetétele után szükségessé vált megfelelő termőterületek beszerzése, ahol az állataink takarmányszükségleteit biztosítani tudtuk. Az 1990­es években szerettünk volna egy magasabb minőséget biztosítani, ennek érdekében az állatállományunkat törzskönyveztettük, és a tenyésztést és a tejtermelést államilag ellenőrzött formában folytattuk. A továbbfejlődés részeként az egyéni farmergazdaságok közül elsőként került Magyarországon bevezetésre egy számítógépes professzionális rendszer kialakítása fejőházunkban.

Mit is takar ez valójában?

Minden tejelő tehén nyakában egy mikrochip van elhelyezve, mely nyomon követi az állat egész napos tevékenységét, biológiai állapotát, és azt adattokként összegyűjit, és tárolja. A fejésnél a fejőházba belépéskor a rendszer beazonosítja a tehenet, és a mikrochipből kiolvasott adatokat a fejést végző szakembernek már a fejés közben kijelzi, és a számítógép központi adatbázisában tárolja. E technológia segítségével lehetővé válik hogy az adott állat biológiai állapotát, tejtermelésének mennyiségét, minőségét nyomon követhessük akár hetekre, hónapokra visszamenőleg is. Ezáltal lehetővé válik hogy az állat bármilyen kis egészségi állapotváltozását időben észleljük, és a kezelést antibiotikumok használata nélkül is hatékonyan, minél kisebb költséggel és veszteséggel, a lehető legrövidebb idő alatt el tudjuk végezni. Ez a tej minőségének maximalizálását eredményezi, melyre a most már családi vállalkozássá nőtt csapatunk joggal büszke, hiszen az általunk termelt tej az emberi kéz és a külső levegővel történő érintkezés nélkül közvetlenül a tehénből teljesen zárt rendszeren keresztül jut a vásárlókig.

Hogyan épül fel ez a zárt rendszer?

A fejőházból a kifejt tej egy hűtőtartályban kerül tárolásra 4 Celsius fokon. Mivel szerettük volna hogy az általunk termelt tej minősége ne csökkenjen amíg a vásárló asztalára kerül, a kezünkbe vettük az értékesítést is. Így tudjuk garantálni, hogy az általunk forgalmazott tejben hiánytalanul meg van minden alkotóelem, ami a tej fogalmába beletartozik. Hiszen a nagyszüleink még jól tudták, hogy az igazi házitejből lehet kiváló minőségű ételeket elkészíteni.Mi a különbség a bolti tej és a házi tej között?

Ezt a kérdést többször feltették már nekem, a válaszom mindig az, hogy mi a tejhez tudatosan hozzá nem teszünk, és nem veszünk el semmit, hanem meghagyjuk abban a természetes formában, ahogy az állattól kapjuk. A kedves olvasó is tesztelheti a különbséget, vásároljon bármilyen bolti, és mellé házitejet. Mindkét terméket 30 Celsius fokon több órán keresztül hagyja állni, és a jó minőségű tej megalszik. Ezzel a módszerrel bármilyen tejet tud tesztelni. Az ellenőrzött, hűtött tejet speciális hűtőrendszerrel ellátott hűtőautókkal juttatjuk el az értékesítő helyeken elhelyezett tejkiadó automatákba. A vásárlók szabadon, a bedobott pénz ellenértékének megfelelően juthatnak hozzá házitejünkhöz, az általuk hozott és biztosított szállítóedénybe.

2013­-tól, felmérve a vásárlói igényeket, elkezdtük a lágy sajtok és a túró gyártását is. A lágysajtokat igény szerint többfajta ízben készítjük. Vállalkozásunk nem csak termékeink gyártására, forgalmazására terjed ki, hanem szeretnénk vásárlóink életmódját is kedvezően befolyásolni, hiszen egyre nagyobb igény van a tartósítószer és adalékanyagmentes élelmiszeripari termékek fogyasztására. Családi vállalkozásunk legfontosabb alappillére a minőség és a bizalom. Ennek jegyében már több alkalommal nyílt napot szerveztünk. Itt az érdeklődők betekintést nyerhettek a telepünkön folyó munkákba, termelési folyamatokba, mivel nekünk nincs titkolni valónk.

Már több éve folyamatosan több mint tíz tejkiadó automatát üzemeltetünk.

Árusító helyeink listáját a térkép menüpontban tudják megtekinteni. A több évtizedes kitartó munkánk eredményeként büszkén mondhatom, hogy gazdaságunk Magyarországon mintatelepként van nyilvántartva, és segítségünkkel más vállalkozások is ötletet kaptak a minőségi tejtermelés megvalósításához.